keskiviikko 4. tammikuuta 2017

LUKE-TERVEISIÄ LOUNAIS-SUOMESTA JA SATAKUNNASTA

Lukiomaailmassa on paljon meneillään. Toivottavasti tästä kaikesta, ehkä hiukan hajanaiselta tuntuvasta saadaan jotain näkyvää aikaan koko Suomen lukioverkolle. Historian ihmisenä en voi olla hieman palaamatta vanhaan. Odotukset todella isoihin uudistuksiin olivat viime hallituskauden loppupuolella varsin korkealla. Silloin jo varsin varmoina puhutuista uudistuksista ei juuri mitään tapahtunut. Tavallaan niiden uudistusten peruuntuminen tuntui kyllä siinä vaiheessa helpotukseltakin. Uusi rahoitusjärjestelmä ja lukioiden uudet järjestämisluvat tuntuivat vähän liian suurelta tulevan epävarmuudelta. Eikä voinut välttyä ajatukselta lievästä mielivallastakin. No, se menneestä!

Ylioppilastutkinnon uudistusta katson varsin positiivisella mielellä. Uskon, että siitä tulee hyvä, vaikka vielä erityisesti matemaattisten aineiden kokeiden osalta tarvitaan tiukkaa pohdintaa kokeiden viisaasta toteutuksesta, erityisesti pedagogisesta näkökulmasta. Ja toki uudistusta ei sovi jättää ainoastaan kokeiden sähköistämiseen, maailmaa on muutenkin seurattava. Ikuinen toive vain olisi, että uudistukset tehtäisiin synkrossa opetussuunnitelmien kanssa. Jokaisen opiskelijan tulee voida tietää jo lukiota aloittaessaan, mitä päättökokeessa on vastassa. Sama koskee todella tärkeää uudistusta ylioppilastutkinnon paremmasta huomioimisesta korkea-asteen opiskelijavalinnoissa. Tämä uudistus toivottavasti on koko lukiomaailman profiilin nostatus. Suomalainen ylioppilastutkinto on maailmallakin korkealle arvostettu. Sen tulee olla arvokas myös suomalaiselle korkeakoulumaailmalle jatkossakin.

Tuntijakokokeilun tuloksia odotan erityisen suurella mielenkiinnolla. Toivottavasti voimme kaikki niiden tulosten pohjalta yksituumaisesti olla tekemässä kaikkiin lukioihin uutta tuntijakoa. On varmaan vielä vähän idealistista toivoa oppiainerajat ylittävää lukiota. On kuitenkin paljon todella hyviä esimerkkejä laaja-alaisista ja toimivista projekteista esimerkiksi tiedeleirikoulujen muodossa.

LUKE-verkosto tarjoaa mainion foorumin lukioiden välisen yhteistyön lisäämiseen. Yhdessä tekemistä ei varmaan koskaan tule liikaa korostetuksi. Kaikkia hyviä käytäntöjä ei voi toteuttaa Suomen jokaisessa lukiossa, ainakaan ihan samanlaisena. Joka tapauksessa vuorovaikutuksessa syntyy aina uutta, kun avoimin mielin on valmis ottamaan vastaan ja antamaan. Tärkeää on pitää mielessä LUKE:n tulosten yhteenveto ja huomioiminen tulevissa lukiouudistuksissa.

Antoisaa kevätlukukautta ja hyvää yhteistyötä toivotellen!

Timo Mäkinen
Lauttakylän lukion rehtoriEi kommentteja:

Lähetä kommentti