tiistai 25. huhtikuuta 2017

Mikrokontrollerien ohjelmointia


TereT

 
LAPPI-Luken edustaja opettaja Arto Karinen esitti kurssi-idean.

Kokeilemme tätä Lyseonpuiston lukiossa jossain vaiheessa osana fysiikan opetusta.


Minulla olisi idea uudelle syventävälle kurssille.  Teen yrityshommissani ja harrastuksenani paljon mittauslaitteiden rakentamista. Nykyään löytyy harrastelijoille Arduino-mikrokontrollereita, n.20-50 eurolla pääsee jo hyvään alkuun eli oppikirjan hinnalla. Näitä Arduinoita on mainostettu paljon Dimensio-lehdessäkin ja olen vuosikausia jo värkkäillyt näillä ja niitä olisi helppo käyttää opetuksessa. Mikrokontrollerien ohjelmointi on kasvava ala ja poikkeaa nettiservereiden ohjelmoinnista mistä minulla on vähemmän mutta jonkin verran kokemusta.

 

Mittalaitteen rakentaminen mikrokontrollerin ympärille on helppo juttu ja valmiita koodeja löytyy netistä. Kursseilla valmistettuja mittauslaitteita voisi käyttää fysiikan tunneilla myöhemmin. Olen jo tässä parin viime vuoden aikana muutamille opiskelijoille antanut ylimääräisiä arduino-romppeita ja laitekrääsää ja joskus neuvonut eteenpäin. Uskoisin että tällaiselle kurssille on kysyntää.

 

Laitteiden tekeminen vaatii käsityötaitoja (juottamista ja etsaamista) sekä mikrokontrollerien ohjelmoimista
c-kielellä. Varmaan moni opiskelijoista, jotka päätyvät tekniikan ja fysiikan alalle tarvitsee tällaisia taitoja. Kurssi voisi innostaa opiskelijoita tekniikan ja luonnontieteiden pariin. Uudessa OPS:ssakin kannustetaan tietotekniikan käyttöön ja oppiaineiden integrointiin. Tässä integroidaan fysiikkaa, tietotekniikkaa ja matematiikkaa ja mm. englannin kieltä (aineisto on yleensä englanniksi netissä). Toki kemiaan liittyviäkin laitteita voidaan rakentaa.

 

Jos on tarvetta niin kokeilisin tällaista mielelläni. 

 

Arto

Terveisin Jorma Hämäläinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti